Op zoek naar een nieuwe baan in de IT sector?
Bekijk onze openstaande IT vacatures of upload je CV.
Bekijk alle vacatures

PHP

Wat is een PHP Developer?

Een PHP developer is iemand die applicaties, websites en andere webtoepassingen ontwerpt, implementeert en programmeert in de programmeertaal PHP. De mensen die deze functies bekleden worden niet alleen PHP Developers maar ook PHP Programmeurs of PHP Ontwikkelaars genoemd.

Wat is PHP?

PHP is een afkorting voor: Hypertext Preprocessor'. Het is een scripttaal die gebruikt word om voor webservers dynamische webpagina's te creëren.
Dit wil zeggen dat het draait op een server: de uitvoering van de code gebeurt op de server en alleen het eind resultaat zal te zien zijn op de website.
Dit is bijvoorbeeld anders bij een client-side-scriptingtalen als Javascript.
Bij client-side-scriptingtalen wordt de gehele pagina en code op de computer zelf gedownload en uitgevoerd.
De PHP-code wordt omgezet in HTML nadat de gebruikersinstructies de server raadpleegt. Dit is de manier om een dynamische webpagina weer te geven met het uiterlijk van een gewone HTML-pagina.
Bij zo'n dynamische pagina heb je het voordeel dat deze zichzelf kan aanpassen aan verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld op basis van een database).Bij een statische pagina die in zijn geheel in HTML is opgemaakt is dit niet mogelijk. XML-codes of afbeeldingen kunnen met PHP gemakkelijk gegenereerd worden.

Volgens velen is PHP een van de meest populaire scripttalen. Dit heeft verschillende redenen. Zo is PHP bijvoorbeeld een vorm van (gratis) opensourcesoftware. Dit wil zeggen dat het eenvoudig verbeterd en aangepast kan worden omdat de broncode is vrijgegeven. Daarnaast is het in tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft .NET of Java gemakkelijk te leren. PHP is snel en draait op bijna alle systemen zeer stabiel.

Oorspronkelijk is PHP in 1994 ontworpen en stond de naam PHP voor 'Personal Home Page', in 1997 met de release van versie 3.0 is het met 'PHP: Hypertext Preprocessor' dit is een zogenaamde recursief acroniem: een afkorting die zichzelf als onderdeel heeft. Hypertext preprocessor geeft de functie van PHP ook kernachtig weer: het verwerken van informatie tot hypertext, over het algemeen XHTML (Extensible HyperText Markup) en HTML (HyperText Markup).

Wat zijn de werkzaamheden van een PHP Developer?

De taken per PHP Developer verschillen meer dan bij andere programmeertalen, het is dan ook moeilijk te onderscheiden wat de exacte taken zijn, maar over het algemeen behoren de volgende taken bij de functie van een PHP Developer:

 • “Nieuwe” PHP-toepassingen voor websites implementeren en ontwikkelen (bijvoorbeeld CMS'en en fora);
 • Onderhouden, verbeteren en testen van PHP-toepassingen;
 • Concrete PHP-oplossingen vertalen uit de wens van de klant;
 • Optreden als troubleshooter in voorkomende gevallen.

Bij wat voor soort bedrijven werken PHP Developers?

PHP Developers zijn breed inzetbaar en dus ook terug te vinden bij veel verschillende bedrijven. Deze bedrijven verschillen van overheidsinstanties en grote multinationals en van webshops tot gespecialiseerde internetbedrijven. Dit komt mede omdat PHP één van de meest populaire scriptalen is geworden en dat er binnen veel verschillende branches werk is te vinden voor een PHP Developer. Het gebeurt regelmatig dat PHP Developers samenwerken met Software Developers zoals:

 • C# Developers;
 • Java Developers;
 • JavaScript developers;
 • Web developers;
 • Interaction Designers.

Hoe kan jij PHP Developer worden?

Wij adviseren je om als eerste stap een studie algemene informaticaopleiding richting HBO- of WO-niveau te volgen. Dit is geen harde eis maar het gaat je wel heel erg helpen bij het vinden van een baan.

Buiten een goede opleiding adviseren wij jou nog één of meerder van de onderstaande cursussen, trainingen en of aanvullende opleidingen te volgen op het gebied van PHP-programmatuur. Voorbeelden hiervan zijn:

 • PHP Back-End Developer;
 • PHP Programming;
 • Software Engineering;
 • PHP en MySQL.