Op zoek naar een nieuwe baan in de IT sector?
Bekijk onze openstaande IT vacatures of upload je CV.
Bekijk alle vacatures

Microsoft .NET

Wat is een .NET Developer?

Een .NET (spreek je uit als dot-Net) Developer schrijft en ontwikkeld Software binnen het applicatieframework van Microsoft. De mensen die deze functies bekleden worden niet alleen .NET Developers maar ook .NET Programmeurs, .NET Engineers of .NET Ontwikkelaars genoemd. Common Language Infrastructure (CLI) vormt de kern van .NET en zorgt er voor dat verschillende programmeertalen ( bv: ASP.NET, C#, VB .NET en Delphi) niet herschreven hoeven te worden als ze op verschillenden platformen worden gebruikt. Microsoft heeft in samenwerking met Intel en HP .NET ontwikkeld. .NET is in feiten afgeleid van de programmeertaal Java. Microsoft .Net is een populaire programmeertaal onder Developers omdat het de voordelen van Java combineert met de grote flexibiliteit met betrekking tot de bestaande programmeeromgevingen.

Wat zijn de werkzaamheden van een .NET Developer?

Een .NET-Developer houdt zich onder andere bezig met het ontwerpen, programmeren en testen van software binnen het framework van .NET. Het programmeren doen ze in verschillende talen zoals: C#, ASP.NET, Visual Basic .NET., C++ of Delphi. Echter ben je er dan nog niet aangezien het nog omgezet moet worden in een tussentaal (een zogeheten CIL: Common Intermediate Language) of in een VES (Virtual Execution System). Als deze tussentaal is verwerkt dan is de programmatuur geabstraheerd van de omgeving waar deze eerder in is ontworpen. Standaard faciliteiten zijn nu gecreëerd ondanks dat je verschillende besturingssystemen en datatypes hebt gebruikt.

De voornaamste taken waar een .NET Developer zich mee bezig houdt zijn:

  • Ontwikkelen en onderhouden van webapplicaties, websites, interfaces en andere online toepassingen in een Microsoft .NET-omgeving; 
  • Een duidelijk gestructureerde .NET-programmatuur creëren doormiddel van het vertalen van technische specificaties; 
  • Bijdragen leveren aan het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe technologieën; 
  • Testen, implementeren en verbeteren van verschillende Microsoft .NET-applicaties.

Bij wat voor soort bedrijven werken .NET Developers?

.NET Developers zijn voornamelijk werkzaam bij bedrijven die gebruik maken van de Microsoft programmatuur. Je kan hier onder andere denken aan Softwarehuizen of andere Softwarebedrijven. Het gebeurt regelmatig dat zij samenwerken met Software Developers zoals:

  • C# Developers;
  • Java Developers;
  • PHP developers;
  • Mobile developers;
  • Software engineers.

Hoe kan jij .NET Developer worden?

Wij adviseren je om als eerste stap een studie algemene Informatica opleiding richting HBO of WO-niveau te volgen. De reden hiervoor is omdat dit één van de meeste gevraagd eisen is bij de .NET Developer vacatures.
Mocht jij de voorkeur hebben voor een MBO opleiding dan liggen hier natuurlijk ook genoeg mogelijkheden. Wij raden je dan aan om eens te kijken naar de MBO opleiding Media Developer en Applicatieontwikkelaar. Aangezien Microsoft heel veel met certificaten en aparte cursussen werkt zijn deze ook altijd aan te raden.