Op zoek naar een nieuwe baan in de IT sector?
Bekijk onze openstaande IT vacatures of upload je CV.
Bekijk alle vacatures

Java Technologieën

Wat is een Java Developer?

De mensen die deze functies bekleden worden niet alleen Java Developers maar ook Java Programmeurs, Java Engineers of Java Ontwikkelaars genoemd. Zij houden zich met name bezig met het programmeren van verschillende (Web) systemen in de programmeertaal Java.

Wat is Java?

Java is een populaire programmeertaal die OO is (Object Oriented).
Object georiënteerd is als een systeem wordt opgebouwd uit objecten. Een object kan gezien worden als een lijst met gegevens, een stuk tekst of een bepaald bestand.

Een objectgeoriënteerde omgeving heeft als voordeel dat een object eigenschap “geërfd” kan worden van een moederobject. Op deze manier kunnen er eenvoudig vele varianten van een bepaald object worden gemaakt. De objecten hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn, maar kunnen toch bepaalde gemeenschappelijke eigenschappen hebben en de tot dezelfde categorie behoren.

Om het proces van het erven visueel te maken, kan je ter vergelijking een concreet object nemen die je dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld een wortel. Een wortel valt in de categorie groente, net als bloemkool, paprika en sperziebonen. Groente valt weer in de categorie voedsel. Aangezien de verbindende eigenschap van deze categorie de 'eetbaarheidsfactor' is, geldt deze eigenschap eveneens voor de categorie groente en voor de afzonderlijke onderdelen: de wortels, bloemkool, paprika en sperziebonen etc.
Java kan eigenlijk hetzelfde opgedeeld worden. Verschillende klasse worden gedefinieerd waar weer verschillende objecten bij horen
Dit heeft als voordeel dat je niet voor ieder onderdeel afzonderlijk alle gegevens hoeft te formuleren, maar de objecten nemen automatisch bepaalde eigenschappen over.

Java wordt niet alleen gebruikt bij websites (middels een Java-plug-in), maar ook bij mobiele telefoons, computerspellen en servers. Ongeacht het besturingssysteem (Windows, Mac, etc.) Java functioneert op elke computer. Dit heeft een platformonafhankelijk taal.
De syntaxis van Java is van oorsprong afgeleid van de taal C++. Echter heeft C++. Wel een kleinere klassenbibliotheek dan Java.

Java mag niet verward worden met JavaScript. In naam lijkt het veel op elkaar echter zijn dit twee afzonderlijke talen waar wel degelijk de nodige verschillen in bestaan. JavaScript is scriptaal en dat is bij Java niet het geval.
Met Java worden er applicaties gemaakt die door virtuele machines kunnen worden uitgevoerd. Een JavaScript-code kan daarentegen alleen in een browser worden uitgevoerd. Tevens kent JavaScript geen klassen, alleen objecten.

Wat zijn de werkzaamheden van een Java Developer?

De voornaamste taken waar een Java Developer zich mee bezig houdt zijn:

  • Implementeren en ontwerpen van diverse Java-toepassingen, bijvoorbeeld voor mobiele telefoons, websites of games;
  • Bestaande Java-toepassingen verbeteren, onderhouden en testen;
  • Een Java Developer is een troubleshooter in veel gevallen van Java-programmatuur;
  • Concrete Java-oplossingen creëren vanuit de wens van een opdrachtgever.

Bij wat voor soort bedrijven werken Java Developers?

De bedrijven waar Java Developers over het algemeen werken zijn de meest uiteenlopende organisaties. De functies variëren van inhouse tot Consultancy functies maar over het algemeen werken zij in een team van meerdere Developers. Het gebeurt regelmatig dat Java Developers samenwerken met Software Developers zoals:

  • .NET Developers;
  • Webdesigners;
  • PHP Developers;
  • Mobile Developers;
  • Software engineers.

Hoe kan jij Java Developer worden?

Wij adviseren je om als eerste stap een studie algemene informaticaopleiding richting HBO- of WO-niveau te volgen. De reden hiervoor is omdat dit één de meeste gevraagd eis is bij Java Developer vacatures. Veel Java Developers die jou zijn voorgegaan hebben Computer Science (WO) gestudeerd.