Op zoek naar een nieuwe baan in de IT sector?
Bekijk onze openstaande IT vacatures of upload je CV.
Bekijk alle vacatures

Embedded Software Development

Wat is een C++ Developer?

De mensen die deze functies bekleden worden niet alleen C++ Developers maar ook C++ Programmeurs, C++ Engineers of C++ Ontwikkelaars genoemd. Een C++ Developer is voornamelijk verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van software in de programmeertaal C++.

Wat is C++?

De taal C++ (uitgesproken als C-plus-plus) is ontworpen door de Deen Bjarne Stroustrup, hij vond dat er een aantal facetten verbeterd konden worden aan C. De naam C++ is echter wel afgeleid van de gelijknamige programmeeropdracht met de betekenis: 'verhoog de waarde van variabele C met 1'.

C++ is een programmeertaal die is afgeleid van de Programmeertaal C (een imperatieve programmeertaal, wat in tegenstelling tot declaratieve talen direct uit te voeren opdrachten kan worden opgesteld in de programma's.

Een groot contrast tussen C en C++, is dat C++een multi-paradigmataal is. Dit betekend dat je verschillende programmeerparadigma's (door elkaar) gebruikt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er een set ontstaat met steeds meer technieken. Hierbij kan het originele concept worden aangevuld met nieuwe mogelijkheden.

C++ is net zoals bijvoorbeeld Java een objectgeoriënteerd (object oriented ofwel OO) programmeertaal is. Dit heeft als eigenschap dat het is opgebouwd uit afzonderlijke objecten (bv: een stuk tekst of lijst met gegevens), deze eigenschappen kunnen geërfd worden door de van zogeheten moederobjecten.
Voor meer informatie en een uitgebreidere toelichting op objectgeoriënteerde programmeertalen zie de pagina “ wat is een Java Developer”.

De grootste verschillen tussen C en C++ zijn voornamelijk:

 • Klasse-toevoegingen: en dan met name de toevoeging van abstracte klasse, meervoudige overerving en virtuele functies;
 • Templates (sjablonen: functies of klasse die gebruik kunnen maken van abstracte datatypes (ADT's), dit zorgt ervoor dat de taal verder kan worden uitgebreid met datatypes met een hoger abstractieniveau. Dit is ook mogelijk als deze oorspronkelijk niet in de taal waren ingebouwd);
 • Naamruimte (namespace): Dit is een mechanisme die het mogelijk maakt om constanten, variabelen en functies zodanig te groeperen dat deze afhankelijk van de van de context toch een volledig verschillende betekenis en werking kunnen hebben;
 • Operator overloading: deze techniek zorgt ervoor dat een operator (bijvoorbeeld + of -) diverse uitkomsten kan geven aan verschillende klasse.

Bij wat voor soort bedrijven werken C++ Developers?

Over het algemeen zijn C++ Developers werkzaam bij dienstverleners op softwaregebied. Hierbij kan gedacht worden aan ontwikkeling van softwaresystemen voor bedrijven. C++ is in populariteit aan het groeien en word ook steeds vaker gebruikt in verschillende branches waardoor zij zich niet alleen meer beperken tot de ICT-sector. Het gebeurt regelmatig dat C++ Developers samenwerken met Software Developers zoals:

 • Java Developers;
 • C# Developers;
 • Front-end Developers;
 • Back-end Developers;
 • Interaction Designers;
 • Functioneel Ontwerpers;
 • Software Architecten.

Hoe kan jij C++ Developer worden?

Wij adviseren je als eerste stap om een studie algemene informatica richting HBO- of WO-niveau te volgen. De reden hiervoor is omdat één de meest gevraagde eis is bij C++Developer vacatures.
Daarnaast is het vaak ook belangrijk dat jij al enige ervaring hebt met het programmeren in op het gebied van C++, zowel voor de meer ervaren programmeurs als relatieve beginners.

Wij adviseren je ook nog om te kijken naar gerelateerde trainingen zoals:

 • Programmeren in C++;
 • Advanced C++ Programming.